En typisk dag på arbejde som skilærer

Avatar photo
Jonathan Winther January 30, 2019

Arbejde som skilærer

En typisk dag på arbejde som skilærer. Jonathan arbejder som skilærer i Canada, i skiområdet Sun Peaks som ligger i British Columbia. Vi har hørt ham om en breakdown af dagligedagen i Canada, for at få lidt indsigt i det gode liv 🙂 

Kl. 07:00 – Go’ Morgen


Det er onsdag. Min alarm går af, og lyset titter frem mellem persiennerne. Klokken er 7.00. Jeg tjekker dagens snow-report, og ser, at der er faldet 7 centimeter over natten. Dagens tøjvalg er et let brugt Snowminds Merrino-uldsæt, der kun bliver bedre af at blive brugt. Udover det trækker jeg i en let midlayer. Morgenmaden er som den er de fleste morgener, havregryn, granola og mælk, men det er en god start på dagen. Og i dag bliver en god dag!
 

Kl. 07:20 – Turen på arbejde

Vi bevæger ud i den bløde puddersne kl. 7.20, og bevæger os op imod skiskolen i raskt trav. Turen tager cirka 20 minutter fra Staff Accomodation, og er lidt under 2 kilometer lang. Den nye sne gør turen hårdere end sædvanligt, men udfordringen er kun meget velkommen, for det betyder blot, at pisterne er fantastiske om formiddagen. På skiskolen hopper vi i den store og grønne skiskole-jakke, der udgør vores uniform, kombineret med sorte skibukser. 7.55 står vi en stor gruppe foran skiskolen, klar til morgentræning…

(Sidenote: Hvis du nogensinde har undret dig over, hvorfor der allerede er skitracks på pisten, selvom du står som den forreste i lift-køen til den første lift før den egentligt åbner, så er det fordi skiskolen har været oppe og køre inden pisterne åbner for offentligheden – det er uden tvivl de bedste øjeblikke på pisten!)

… Morgentræningen er i dag anført af Ron Betts, skiskolens egen helt. Med 17 års erfaring som heliskiing guide og en CSIA level 4 certificering er han en af de højst kvalificerede skiløber i Canada. Udover at han er fantastisk på ski, formår Ron altid at bringe et fantastisk humør, og et skarpt øje. I dag byder træningen på et mix af opvarmningsøvelser og skiteknik. Ron spotter hurtigt, at jeg læner mig lidt ind i bjerget når jeg svinger til højre – det justerer han blot ved at bede mig gribe hårdere om min venstre stav, og så pole-plante lidt længere nede af bjerget. Vupti, så har jeg allerede lært noget nyt. IGEN! Vores skiløb forbedres hver eneste dag, og de højere certificerede skiløbere vil altid tage med ud for et run eller to hvis de har tid, blot for at give dig lidt guidance.

Kl. 09:00 – Første runde undervisning

Kl. 9.00 står jeg klar ved skiltet for First Timer holdet – det er unge/voksne, der aldrig har stået på ski før, nogle har endda aldrig set sne. Jeg får 6 voksne, som jeg hurtigt får til at glide rundt på sneen, til stor underholdning for alle parter. Vi går op af en lille bakke med Side Steps, og glider så ned i en sneplov for at lære at bremse og dreje. Kl. 11 er timen slut, og morgenens gæster takker for lektionen, og stikker 20 canadiske dollars i hånden på mig som tips.  

Den canadiske tip-kultur er betydeligt bedre end den danske. De tipper ofte, og det forventes, at du selv tipper når du er ude. Jeg har selv oplevet at få 110 CAD i tip efter 4 dages arbejde med de samme gæster – og det er oven i min almene løn, som ligger på 12,65 CAD/time, hvilket svarer til ca. 60 kr/t. Allle priser er dog justeret efter at lønnen er lidt lav. 

Jeg forhører mig hurtigt hos dagens Supervisor, Lauren, som siger, at jeg blot skal melde tilbage kl. 13.30, hvor jeg skal undervise en ny lektion. Lynhurtigt kigger jeg mig omkring, og ser 5 andre instruktører, 3 fra Snowminds, som har fået det samme at vide. Vi haster op med stoleliften, og forsøger at nå så mange ture som muligt. Vi kører primært sorte pister, både med og uden pukler. På grund af nattens friske sne skifter vi omkring kl. 12 ski, så vi i stedet for vores almindelige carving-ski kører på nogle lidt bredere og blødere ski, som er gode i frisk sne og mellem træerne. 6 grønne jakker suser nu ned i mellem træerne i den bløde sne, og man kan næsten sammenligne os med køer der kommer på græs efter en lang vinter indendørs, bortset fra, at det her er en almindelig hverdag. Aldrig har jeg følt mig så lykkelig før.

Kl. 13:00 – frokost

Kl. 13 stopper vi dagens freeskiing, og begiver os op imod kantinen, hvor dagens suppe hurtigt kommer indenbords før næste lektion begynder.

Kl. 13:30 – Anden runde undervisning

Kl. 13.30 starter den næste lektion, hvor jeg skal undervise Cruise the Blues, som er niveau 4 ud af 5. Gæster på det niveau kan typisk køre alle blå pister, og vil gerne finde mere selvtillid til at køre sorte pister. Jeg får 4 unge gæster mellem 14-16 fra Australien, som slet ikke kan vente med at komme ud. Vi varmer op på en blå, men kører herefter sorte, og arbejder med vores sving og hvor vi placerer vores vægt på skien, samt på hvilken ski vægten befinder sig. Når man får lektioner på det niveau, lærer man selv som instruktør meget, for man skal bruge betydeligt mindre tid på at tage sig af gæsterne, fordi de selv er komfortable, og man skal i stedet kun undervise dem på det tekniske plan, frem for det psykologiske plan. Jeg arbejder derfor lige så meget med mit eget skiløb i løbet af lektionen, som jeg arbejder med deres skiløb.

(Sidenote: dette er naturligvis anderledes, når man arbejder med børn. Jeg er blevet flyttet til næsten udelukkende at undervise voksne, mens mange af mine venner fra Snowmindsgruppen arbejder med børn. De siger dog det samme om børnene, at jo højere niveau, jo mere lærer man selv. Forskellen mellem at undervise børn og voksne er blot, at man med børn fokuserer mere på at lave en leg ud af det at stå på ski og blot have det sjovt, hvor de voksne typisk kræver lidt mere forklaring og teknik i lektionen.)

Kl. 15:30 – Arbejdsdagen er omme

Lektionen slutter med en debriefing til de fire teenagers mor, som kort vil høre hvad de har lært. Med smil i øjnene siger de fire unge tak for i dag, og moren giver mig 10 CAD i tips.

Snowmindsgruppen bevæger sig nu hjem i samlet flok med resortets shuttlebus. Køkkenet summer af højt humør mens de fleste går i gang med at forberede dagens aftensmad. I Sun Peaks bor hele Snowmindsgruppen på 40 instruktører fra Danmark, Sverige og Holland i år i den samme bygning, hvor vi har vores eget lille værelse på 7 m2 med seng, et bord, et lille skab og et lille køleskab. For enden af bygningen har vi et stort fællesrum, hvor vi alle kan være, hvis vi sidder lidt tæt. Køkkenet er bygget til 20 mennesker, men bliver brugt af 50, så det kan til tider være lidt presset med remedier og plads. Vi får dog det bedste ud af det, og det indbyder blot til en gang hyggesnak. Hvis ikke vi hører musik over de medbragte højtalere finder en af de andre blot en lånt guitar frem og så står den på fællessang.

Kl. 18:00 – Aftenhygge

Aftens program står på forskellige kortspil, en lille FIFA-turnering på den gamle PlayStation vi købte af de tidligere lejere i bygningen og en omgang fyraftensøl, inden dem der ikke arbejder dagen efter begiver sig op i byen for at tage på bar, for at bruge dagens tips på en omgang pool og øl.

Imorgen er det torsdag, hvilket betyder, at jeg har fri fra arbejde. Når vi har fri er vi typisk stadig med til morgentræning, for vi kan sove længe når sæsonen er overstået. Efter morgentræning trækker vi, modsat de andre dage, i vores eget skitøj efter træningen, hvorefter vi bevæger os ud på pisten til sjov og spas. Nogle skiløbere prøver snowboard-sporten af på børnebakken med en frivillig snowboard-instruktør fra Snowminds-gruppen, som synes det er utrolig sjovt at se sine venner falde på halen hele dagen. Skulle det gå hen og sne over natten begiver vi os formentligt ud i noget dybere sne uden for pisterne eller mellem træerne. Hvis ikke, så ligger vi blot på pisterne og træner vores skiløb. Efter Snowminds-kurset er alles selvtillid på ski og snowboard blevet så god, at der ikke længere er en piste der er for stejl eller svær – det er nærmere et spørgsmål om teknik, og vi kan lære lige så meget på en let grøn piste som på en pukkelpiste med 70% hældningsgrad, hvor puklerne er mellem 50 og 100 centimeter høje. 

 

Så står du og overvejer, at arbejde som skilærer i Canada er det rigtige for dig, så kan jeg kun anbefale det på det kraftigste! Uanset om du foretrækker at arbejde med børn eller voksne, så er der en vej for dig! Du får lov at prøve kræfter med det hele, og skiskolen sørger for at du arbejder med de gæster hvor du er bedst og mest komfortabel.

// Jonathan

Der er begrænsede pladser og arbejdsvisum, så vi anbefaler at være ude med ansøgningen i god tid!

Hvis du også gerne vil arbejde som skilærer, kan du ansøge igennem dette link.

Tjek også vores anmeldelser på Trustpilot og Facebook for at lære mere om Snowminds fra vores instruktører!

Gratis online infomøde

Hør vores eksperter fortælle alt om livet som skiinstruktør

Tilmeld