Offpisteguide – Mens vi venter

Snowminds May 20, 2020

Offpiste oplevelse

“Mens vi venter” er en udvidet serie frem mod vinteren, som har henblik på at forberede og underholde. Relevante emner som kan tage din oplevelse, på sæsonen, til nye højder. Denne gang vil vi gå i dybden med emnet offpiste. Vil du have den ultimative oplevelse på ski eller snowboard, så skal du prøve offpiste. Er du ny i offpiste eller vil gerne vide mere, så læs her om hvad der skal til for at få en god oplevelse med offpiste på din skitur eller sæson.

Hvad er offpiste? Offpiste betegner skiløb og snowboarding uden for de præparerede piste i skiområdet. Kært barn har mange navne! Offpiste kaldes ofte også; freeride, backcountry, powder, pow, pulversne, puddersne, ski-touring, ski-mountaineering, split-boarding osv.

Offpiste er den ultimative oplevelse på ski og snowboard. Den ubeskrivelige følelse af at glide igennem uberørt sne og nærmest surfe ned af bjerget. Sammenlignet med skiløb og snowboarding på præparerede piste, så er offpiste en helt anden dimension. Frihed, naturoplevelser, færre mennesker og udfordringer i den løse sne kendetegner offpiste når det er bedst. Hvis du vil væk fra de befolkede piste og lange liftkøer i skiområdet, så er det lige noget for dig på din næste vinter oplevelse.

Offpiste i Japan

Få 100% styr på sikkerhed og teknik i offpiste

De tre allervigtigste ting i offpiste er sikkerhed, sikkerhed og sikkerhed. Det er altafgørende for din og andres oplevelse i offpiste at alle har 100% styr på sikkerheden. Er du ikke allerede bekendt med hvad der kræves, så er det meget vigtigt at du får professionel vejledning af en kompetent offpiste guide. Først når sikkerheden er i orden kan fornøjelserne få frit løb.

Sikkerhed:
 • Få den rigtige træning i offpiste, og invester i en offpiste guide eller uddannelse – det er alle pengene værd. Du får professionel vejledning i adfærd, sikkerhed og teknik, samt træner en masse. Har du kørt med en offpiste guide før kan det alligevel være en god ide at få opfrisket det hele. Med en guide kan du blive vist rundt og se guidens ynglings steder.
 • Lavineudstyr – hav det altid med og træn med det ofte sammen med dine venner/familie.
 • Tjek lavinefarer forinden, og hver dag du er ude og køre. Alle skiområder signalerer, hvor stor lavinefaren er, så noter løbende faren optil og på den pågældende dag. Spørg i de lokale udlejningsbutikker og skiskoler, hvordan de ser forholdene. Der er selvfølgelig også stor hjælp at finde på nettet.
 • Kør altid sammen med andre – det er meget farligt at køre alene, hvis du er uheldig og kommer galt afsted kan ingen hjælpe dig. Men kør heller ikke for mange sammen!
 • Planlæg altid hvor I vil køre hen, hvordan I kommer sikkert hjem og hvad I gør hvis uheldet er ude. Fortæl andre om jeres planer og indkod telefonnummer på redningshjælp.

Offpiste er for alle niveauer

Offpiste er for skiløbere og snowboardere på alle niveauer, det handler bare om at finde de rette udfordringer til ens niveau. Det vigtigste er at opsøge den rette viden. Det er lærerigt at få professionel vejledning for at viden om sneforhold, laviner, udstyr og teknik. Som så meget andet, såsom at køre bil, cykle og sejle er der en vis risici hvis man ikke tænker sig om. Med den korrekte vejledning og sund fornuft kan man undgå mange af usikkerhederne ved offpiste. Istedet får du en masse fantastiske oplevelser du aldrig havde drømt om var mulige. Den bedste måde at finde sit niveau er ved at køre med en professionel offpiste guide som kan bedømme ens niveau og give skræddersyet vejledning.

Offpiste kurser

Hvis du virkelig brænder for at lære offpiste eller blive endnu bedre, er det muligt at tage et kursus. Vi tilbyder en del kurser (se links sidst i artikel). F.eks; Heliskiing eller 10 dages freeride kursus på ens sæson i Canada. Vores trænere på kurset, Bodie Shandro og Ron Betts er begge uddannede bjergguider og er nogle absolutte stjerner. Udover at dygtiggøre dig, vil de også træne dig til at kunne bestå CAA’s internationalt anerkendte Avalanche Operation Level 1 kursus i slutningen af sæsonen. CAA level 1 er et godt første step mod en karriere som off-piste skiguide.

Guide

Med en guide er det er muligt at få skræddersyet vejledning og træning hver dag for at matche niveauet. Derved har vi også mulighed for at arrangere ture for den øvede skiløber/snowboarder der ønsker at udforske terrænet uden for pisten mere, eller lære det for første gang.

Offpiste inddeles i ‘sidecountry’ og ‘backcountry’

Sidecountry

Sidecountry er offpiste skiløb der er tilgængeligt fra liftsystemet i skiområdet. Det kan være blot at køre ud i den uberørte sne lige ved siden af pisten og tage et par sving for så at køre tilbage på pisten. Alternativt kan man udfordre sig selv ved at køre mellem to piste eller igennem træerne ved siden af pisten.

Nogle skiområder har sågar markerede piste som de bevidst ikke præparerer med deres pistemaskiner, så man kan køre i dyb sne på de markerede områder. Fra skiområdet kan man også finde et sted at klatre op fx med skiene på skulderen, snowboard under armen, eller spændt uden på rygsækken. Skal man gå længere kan man få touring ski (også kaldet randonee) eller splitboards, hvor man har telemark bindinger og skind under skiene så man kan gå opad. På denne måde kan man komme længere væk. Der er større chancer for at finde frisk pulversne, som ikke er berørt af andre.

Offpiste bjerge

Backcountry

Backcountry er skiløb som ikke er tilgængeligt fra liftsystemet. Her er man virkelig ude i den vilde natur og kan få en masse ekstraordinære oplevelser der ikke er mulige fra det etablerede liftsystem. De klassiske metoder til backcountry er at bruge helikopter, catski, snescooter og touring.

Heliskiing Snowminds offpiste

Heliskiing

Helikopter eller heliskiing, er den vildeste oplevelse. Du bliver fløjet til toppen af et bjerg og køre ned af bjergsiden fra top til bund, hvor ingen andre har kørt før dig. Vi har ligeledes lavet en heli-camp i Revelstoke, Canada, hvor du over 5 dage vil blive trænet i offpisten, så du er klar til den ultimative helikoptertur med 5 løft.

Catskiing

Catskiing, også kaldet ’poor man’s helikopter’, er en pistemaskine ’Cat’ med en passagerkabine bagpå, som kan køre igennem stort set alt terræn og ligeledes køre dig til toppen af en bjergside med uberørt sne.

snescooter snowminds offpiste

Snescooter

Snescooter er en oplevelse i sig selv. Du kan leje en snescooter blot for at køre rundt på den i dyb sne og have det sjovt, eller du kan bruge den som transportmiddel til at komme rundt i backcountry’en og finde din nye favorit nedfart. Hvis du aldrig har prøvet en snescooter før, bør du følges med en guide første gang.

Offpiste Snowminds Touring

Touring

Touring er den ultimative adventure oplevelse med en blanding af skiløb og friluftsliv. Det indebærer at man selv går til toppen med skiene eller snowboard på.

På ski kaldes det bl.a. touring, backcountry touring, tourski, randonee og meget mere. De specielle touring ski man bruger er først og fremmest gode til offpiste og dyb sne. Der er monteret telemark bindinger, hvilket betyder at man kan justere om hælen om den skal løftes eller ej.

På snowboard kan man bruge snesko og så spænde snowboardet på rygsækken, eller man kan bruge split-boards. Split-boards er speciallavede snowboards som kan bruges normalt. Med muligheden for at tage bindingerne af, splitte boardet midtover og sætte bindingerne på som på ski, og dernæst gå opad som på ski. Generelt for touring ski og split-boards spænder man skind under skiene, så man kan gå opad uden at glide baglæns.

Offpiste kræver specielle ski og snowboards, lavineudstyr og den rette påklædning

På skirejser er det vigtigt at have udstyret i orden, da skiløb/snowboarding i offpiste kræver specialudstyr. Generelt er det vigtigt at have den rette beklædning og lavineudstyr.

Ski og snowboards
 • Skiløbet kræver offpiste ski og/eller backcountry touring udstyr
 • Snowboarding kræver enten split-boards eller snesko
 • Vi anbefaler, at man har sit eget ski/snowboard udstyr, men det er muligt at leje på destinationen.
Lavineudstyr

Det er altid et must at have bibber, sonde og skovl med:

 • Vi anbefaler en god rygsæk med plads til alt udstyr (lavineudstyr, ekstra goggles-linser, handsker, vand, mad, snacks etc.). Gode indstillingsmuligheder på bryst og talje, så tasken sidder godt på ryggen.
 • Bibber, sonde og skovl. Vi anbefaler, at man har sit eget lavineudstyr, som man bruger hver gang, så man har trænet med det og kender det rigtig godt. Dog, er der altid muligt at leje lavineudstyr på destinationen.
Beklædning
 • Vi anbefaler skaltøj (med snefang eller smækbukser) og gode mid-layers (merino uld er klart anbefalingsværdigt) der er åndbart. Man kommer både til at svede når man går opad, men stadig skal kunne holde varmen i ned til minus 25 grader – specielt hvis vind og sne møder en på vejen.
 • Goggles med flere glas til forskelligt vejr, men primært til overskyet/snevejr med lav sigtbarhed.
 • To par handsker så der altid er et tørt par i tasken.
 • Halsedisse/balaclava (det er et must at have en halsedisse der trækkes helt op under goggles og derved dækker for hele ansigtet, da man tit får sne i hele hovedet).

Offpiste oplevelser med Snowminds 

Snowminds tilbyder en række oplevelsesrige skirejser og kurser i Canada med professionel vejledning med lokale guider.

Offpiste kurser i Canada
Offpiste kurser i Østrig
 • 10-, 17- eller 23-dages intensiv offpiste camp med safety-træning og professionel undervisning – Offpiste Camp
Offpiste Skirejser i Japan
Offpiste Skirejser i Canada

Hvis du er interesseret i at høre mere om vores offpiste skirejser eller på en sæson, så kontakt os gerne og få en uforpligtende snak.

Gratis online infomøde

Hør vores eksperter fortælle alt om livet som skiinstruktør

Tilmeld