Sæson som skiinstruktør i Sun Peaks

Marie-Louise Fricke Lystrup March 31, 2020

Blog: CANADA – Marie-Louise’s sæson som skiinstruktør i Sun Peaks. 

Hej læsere! Mit navn er Marie-Louise og jeg er lige nu på min første sæson i Sun Peaks i Canada. Jeg kommer oprindeligt fra Vejle, hvor jeg er født og opvokset. Jeg blev student i 2018 fra Campus Vejle, hvor jeg derefter flyttede et år til Tyskland og var elev i en virksomhed dernede. Det var oplagt for mig at tage en sæson i Østrig, da jeg snakker tysk, men jeg har altid hørt om sneen i Canada som noget helt specielt, og derfor valgte jeg, at jeg skulle tilbringe min skisæson i Canada.

Happy Group Instructor Girl Cloudy Trees Ski i Sun peaks

 

“Vil du bare være skiinstruktør? Stå på ski, undervise børn og feste i fem måneder med helt nye venner?” Så kan du godt tro om igen! For livet som skiinstruktør er meget mere end det. Det du tror, du vil komme til at opleve, før du tager afsted, kan slet ikke sammenlignes med de færdigheder du tilegner dig og tager med hjem i bagagen, efter 5 måneder omgivet af sne og utallige undervisningslektioner.

For i en skiinstruktørs hverdag er hver dag forskellige, og dagen i går kan slet ikke sammenlignes med dagen i dag. Hver aften får alle instruktørerne i Sun Peaks en e-mail med næste dags skema, hvor man dermed tjekker, hvilket tidspunkt man skal møde ind på, og om det er kids ski group, tots, voksne eller privatundervisning som man har næste dag.

Når man så møder ind på skiskolen dagen efter, så tjekker man med det samme ens skema for dagen, hvormed der sagtens kan være lavet ændringer i det, i forhold til det der stod man havde på skemaet dagen før. Efter hver endt lektion tjekker man ens skema igen, da der sagtens kan være lavet nye ændringer i det igen. Det forventes dermed, at man som person er omstillingsparat og er klar til at gå ind i alle former for situationer, på hvert et tidspunkt og med alle slags elever uanset deres alder eller skiniveau.

Skiinstruktør i sun peaks

Som skiinstruktør møder man nye mennesker hver dag, som alle er forskellige og kræver noget forskelligt fra én som instruktør. Både i forhold til om de er nybegyndere, middel eller højere niveau. Om de vil have nogle ekstra tips og tricks til at blive en bedre skiløber eller de er bange for at stå på ski og bare er taget på skiferie, fordi resten af deres familie kan lide det. Der er det dig som skiinstruktør der på baggrund af et hurtigt førstehåndsindtryk, skal være i øjenhøjde og på bølgelængde med eleven, samt give dem nogle redskaber til at blive en bedre skiløber, så de selv føler, at de har kontrol på pisterne og at de efter få timer, kan gå fra lektionen med en god oplevelse i maven omkring skiløb.

Girl Off-piste Snow Ski Trees Sun peaks

I Sun Peaks har man ikke den samme gruppe børn på et skihold for en hel uge, men derimod kun for én enkelt dag, da de skifter instruktør hver dag. Dermed kan du heller ikke planlægge en lektion på forhånd. For du har aldrig mødt eleverne før, og det er først i selve lektionen, at du kan planlægge, hvilke øvelser der er bedst for netop din gruppe elever at træne. Det kræver dermed at man er selvstændig, kan træffe en hurtig beslutning som er sikker for alle, og at man derfor kan lede lektionen hen til et mål, hvor der er sket en udvikling for eleverne uanset om det er børn eller voksne.

Det kan måske lyde lidt forvirrende med et løbende skiftende skema hele dagen og nye elever hver dag. Det var det også lidt i starten, men nu efter 3 måneder er det gået hen og blevet hverdag, og man er vant til det. Man tager bare en lektion ad gangen og fokusere kun på den i det øjeblik. Hvad man skal have efter den lektion, tager man til den tid. Derfor er alle skiinstruktørerne også generelt meget omstillingsparate og altid klar til at gå ind i en lektion med alle typer elever, fordi det er en del af jobbet og en vane for os.

 

Ikke kun eleverne lærer noget af en undervisningslektion. Det gør du som skiinstruktør i høj grad også. For din egen attitude smitter af på eleven og din lektion. Går man negativ ind til en lektion, bliver resultatet af undervisningen som oftest også derefter. Hvor eleven evt. ikke forstår hvad du mener, ikke føler sig tryg eller ikke stoler på det du siger. Hvorimod hvis man som skiinstruktør samarbejder, er i øjenhøjde med eleven samt lytter til elevens ønsker for lektionen. Så lærer de som oftest også nemmere og forstår hurtigere hvad det er, at du mener når man f.eks. forklarer en øvelse på pisten. Dog vil der også være episoder hvor forholdet mellem instruktør og elev bare ikke fungere, hvor man går fra en lektion med en mærkelig fornemmelse i maven. Der er dog som regel bare ikke tid til at tænke på de lektioner i lang tid efter. Man skal enten hurtigt skal videre til næste lektion, og gå positivt ind til den eller så skal man mødes med de andre instruktører og hygge med dem. Man kommer derfor fra det som skete først på dagen.

Jobbet som skiinstruktør er derfor ikke bare 5 måneder i sneen med fest og ballade. Men 5 måneder hvor du skal levere en høj service til elever i alle aldre, på alle tidspunkter, ligegyldigt hvilket humør du har den dag. For den oplevelse som du giver, kan være den der gør at eleverne kommer tilbage igen næste år, spørger efter dig og vil huske forevigt. Du vil komme ud i situationer, som overrasker dig positivt og negativt i første omgang og som du slet ikke havde set komme. Men som ryster dig og kun gør dig stærkere, både som skiinstruktør men bestemt også som den person du er, når du kommer hjem igen.

Ski i Sun peaks Snowminds

Personligt har jeg ikke fortrudt mit valg af destination en eneste gang. Jeg skulle personligt vænne mig til at skemaet for dagen hele tiden skifter og den canadiske afslappede måde at styre det på. Nu har jeg vænnet mig til kulturen, og jeg synes bare at det er fedt at se hvordan en anden kultur og tilgang til tingene også fungerer i praksis. Det er igen bare blevet hverdag og tingene fungerer også selvom, det ikke er så systematisk styret som i Danmark. Jeg har i den grad også fået en større erfaring med mennesker. Alle mennesker er forskellige, alle lære forskelligt og man er selv den person som repræsenterer skiskolen, og den som skal sælge den bedst muligt, så eleverne kommer tilbage igen næste år. Samtidig med også at være en leder af en lektion, sætte rammerne for den, gøre det lærerigt, gøre den sjov, men også at sætte grænser hvis nogle elever går over stregen. Hvilket jeg ser som, at man tør tage ansvar for de elever og omgivelser som man befinder sig i.

Det er bare nogle af de færdigheder og personlige erfaringer, som jeg har tilegnet mig her i Sun Peaks. Alle sammen nogle som jeg forestiller mig, at jeg kan bruge både til studie i fremtiden og i fremtidige arbejdssituationer. Jeg havde slet ikke forventet, at det ville være sådan nogle færdigheder, som jeg ville tilegne mig her i starten af sæsonen. Jeg er kun positivt begejstret for det og ville ikke have været det hele foruden.

 

Bedste skihilsner,

Marie-Louise Fricke Lystrup

Sun Peaks, Canada

 

Får du også lyst til en vintersæson i Canada efter at have læst om Marie-Louises oplevelse? 

Læs mere om dine muligheder for at blive instruktør i Canada ved at klikke her

Vi håber, at vi ser dig i sneen næste vinter 🙂

Tjek også vores anmeldelser på Trustpilot og Facebook for at lære mere om Snowminds fra vores instruktører!

Der er begrænsede visa til Canada! 🇨🇦

Start din oplevelse i dag!

Læs mere