Puddersne på Backcountry Kursus i Canada

Avatar photo
Sofie Teglgaard May 28, 2020

Sofie på backcountry kursus i Canada – Bjergsider, solskin og puddersne

Solskin, puddersne til knæene og bjergsider, der ikke har set mennesker i dagevis. Mit navn er Sofie, jeg er 21 år og er snowboardinstruktør i Sun Peaks – og i min fritid jagter jeg de perfekte dage som netop disse. (Se også video sidst i bloggen)

Mit første møde med rigtig puddersne var ude i Japans backcountry. Indtil da fandt jeg det nok lettere meningsløst at toure: Hvorfor bruge så meget energi på at kæmpe sig op ad et bjerg – udelukkende for et par sving ned i puddersne? Den holdning havde jeg lige indtil, at jeg selv havde prøvet det. En dag endte jeg i al tilfældighed med at blive taget med ud under de røde reb, der indrammede det japanske resort, og jeg var solgt. Inden den vinter var omme, havde jeg kontaktet Snowminds, og der gik ikke længe inden, at jeg var overbevist om, at deres off-piste kurset var noget for mig. Drømmen var at kunne navigere uden for snorene selv.

I sig selv er det vildt “bare” at være skiinstruktør for en sæson, men mit valg om at have off-piste kurset med på sidelinjen, har jeg ikke fortrudt en eneste dag. Fra første dag på kurset har vores guide Bodie lært os om alt, hvad der skal til for at færdes uden for resortets grænser: Uanset om man ville noget mere med det (eksempelvis at arbejde hen mod en karriere inden for ski-patruljering eller lign.) eller bare ville lære selv at kunne udforske bjergene. Til at lede kurset finder man i øvrigt ingen mere dedikeret, fantastisk og inspirerende end Bodie: En mand, der brænder for at lære fra sig, give videre og som tidligere heli-guide og level 3 instruktør, har han al den viden der skal til – og lidt mere.

Vi blev introduceret til de helt basale ting om laviner og andre farer, som man kan møde, når man færdes i backcountry. Dertil fik vi den hardcore og lettere nørdede side af vind og vejr introduceret, hvor vi så, hvordan skipatruljen tog valg om lavinesikkerheden i resortet. Kompas- og kort navigation blev vi også introduceret til – og så prøvede vi desuden “rope rescue”, hvor vi i en enkelt snor blev hejst ud over en klippeside. Vigtigst af alt havde vi dage, hvor vi udelukkende “skinnede” (hvis du ikke helt forstår “off-piste sproget, kan du finde en guide her) rundt bag resortet for at lede efter frisk sne at stå i – men også for at observere: Hvordan ser sneen ud nu? Hvilke konsekvenser ville en ændring af vindretningen have? Hvordan kan de mange lag sne testes og læses?

Og når vi var ude, lærte Bodie os at færdes med en respekt for naturen. Det er trods alt et kæmpe privilegium, at vi kan bevæge os rundt i et terræn så anderledes, smukt og vildt, så det handlede om kun at efterlade så få fodspor som muligt. Lige siden dag et har det været tydeligt, hvordan Bodie er en ildsjæl uden lige, og han satte rammerne for vores lille Snowminds Backcountry familie, som jeg nu sætter så stor pris på. 

Backcountry kursus i puddersne

Vi har oplevet mange ubeskriveligt smukke og vilde steder på kurset. Store landskaber med frisk puddersne uden et eneste tegn på mennesker, kæmpe “drops” ud over klipper og skove af tætte træer. Alt sammen lige bag resortet. Men vi var også længere væk, og her fik vi den vildeste oplevelse: En heliskiing tur. Bodie tog os med til Mike Wiegele Heli Skiing Operation, hvor vi fik et lift op ad et bjerg i en af deres helikoptere, og efterfølgende havde vi hele bjerget for os selv. I en hel dag stod vi i uberørt, let og knædyb puddersne. På et bjerg hvorpå der ikke var skyggen af andre mennesker. Vi blev testet både i vores viden om at færdes backcountry, men måske blev vores muskler i benene testet lige så meget.

Dagene med Backcountry-kurset har givet mig minder for livet. Minder om sjove stunder, alt for mange peanutbutter & jelly sandwiches i felten og ømme lår- og lægmuskler efter touring-dage.

Noget jeg aldrig havde været foruden.

 

Nu er kurset ovre, og jeg kigger på bjergene på en helt anden måde. En gang imellem møder jeg en anden skientusiast uden nogen form for backcountry-træning – en idealist, der minder mig om, hvordan jeg selv tænkte før kurset. En person, der kun ser de fedeste muligheder i stejle passager på bjergsiderne og ikke de lavinefarer, som jeg spotter som det første nu. De ting, som jeg har lært under kurset, har helt klart gjort mig til en realist på bjerget. Det har fået mig til både at respektere bjergene en hel del mere, men det har også fået mig til at sætte ekstra pris på, at vi netop kan færdes der. Ikke mindst har det givet mig redskaber til at komme derhen, hvor den gode sne er. Det var et kæmpe skridt for mig, da jeg kunne tage mine venner med ud bag resortets rebe. Trods nogle af dem kun havde fået en kort introduktion til lavinesikkerhed, så kunne jeg bruge den viden, som jeg igennem kurset havde tilegnet mig – og navigere hen til til den dybe puddersne på sikker vis. Noget jeg netop så længe har ønsket mig at kunne gøre.

Som Bodie altid sagde: “You don’t know, what you don’t know”. Og jeg tror netop, at det var, hvad jeg tog med fra hele den oplevelse: Der er så meget, som man kan lære og så meget at udforske. Og trods alt det, som vi har lært, er dette kun startskuddet til flere dage på udforskning i bjergene.

  • Sofie Teglgaard

Kunne du tænke dig at blive ekspert i lavinesikkerhed, offpist skiløb, skitouring og kunne planlægge den perfekte linje i forskellige sneforhold ligesom Sofie? Læs mere om kurset Sofie var på LIGE HER.

 

Gratis online infomøde

Hør vores eksperter fortælle alt om livet som skiinstruktør

Tilmeld