Det tyske sprog i Østrig – kan man klare det?

Theresa Normand August 14, 2020

Det tyske sprog i Østrig – Kan man klare det?

Theresa har haft en sæson i Wagrain, Østrig. Før hun tog beslutningen om at tage afsted, var hun meget i tvivl om, hvorvidt hun kunne lære det tyske sprog. Læs med her, om hendes oplevelser med vores tyskkursus og gode råd ift. en vintersæson i Østrig.

“Servus, passt, genau”. Disse 3 tyske ord var nogle af de mest brugte i vores hus i Wagrain, men inden jeg tog afsted som skiinstruktør, kendte jeg ingen af dem. Det tyske sprog var grunden til, at jeg var meget i tvivl, om jeg skulle blive ski- og snowboardinstruktør. Men jeg kunne ikke være gladere, for at have taget beslutningen om at blive instruktør i Østrig!

 

Valget om destination

Jeg kan tydelig huske, da jeg sad til infomødet i København på Snowminds kontoret og finder ud af to ting:

  1. Der var ikke flere pladser til Canada.
  2. Hvis du skal til Østrig i stedet, skal du tage og bestå en hel uddannelse på tysk og derefter arbejde med tyske børn og voksne.

Min første tanke var; ‘Det kan jeg simpelthen ikke’. Jeg har i 5 år haft fransk, og derfor aldrig beskæftiget mig med det tyske sprog. Og man kunne da umuligt nå at lære et sprog på nogle måneder?

 

 

Tyskkursus – Snowlingo

Jeg tog mig en snak med Maria fra Snowminds, som allerede har været afsted på sæson og delte mine bekymringer. Hun sagde, at det kan jeg, hvis jeg virkelig gør en indsats. Derudover havde hun lavet et online tyskkursus, som jeg kunne købe og lave inden afrejse. Snowlingo tyskkursus var specielt lavet til os der skulle rejse med Snowminds for at kunne klare uddannelsen og arbejdet efterfølgende, med det tilhørende ordforråd indenfor ski og snowboard undervisning.

Efter mange overvejelser besluttede min veninde og jeg, at vi skulle afsted – vi ville være skiinstruktører. Vi valgte begge at købe tysk kurset, som går i gang 10 uger inden afrejse. Inden da prøvede jeg at bruge appen ‘duolingo’, der hjælper en til at lære det basale på et nyt sprog, samt se en tysk serie. Men det var svært; Jeg følte ikke, at det sad fast eller at jeg kunne bruge de ord, jeg lærte, til særlig meget.

Da Snowminds tyskkurset startede, valgte jeg at bruge meget tid på det. Jeg lavede det hele grundigt og følte, at der var en mening med det, jeg lærte. Jeg blev mere og mere begejstret for at komme af sted og al det, som man lærte i tysk kurset, havde noget med ski og snowboard at gøre. Det var ikke ligesom i skolen, hvor man lærer en masse grammatik. Her var det meget konkret og man lærte kun de ‘nødvendige’ ting i forhold til det at være skiinstruktør. Da jeg blev færdig med tyskkurset, følte jeg faktisk, at jeg var nogenlunde klar til at komme af sted. Det var virkelig fedt!

Tysk niveauet under uddannelsen

Under uddannelsen blev jeg virkelig overrasket over, hvor stor en hjælp Snowlingos tyskkursus havde været. Selvom vores instruktører næsten kun snakkede tysk, kunne jeg følge nogenlunde med. Selvfølgelig var der ting, som jeg ikke forstod, men sådan var det for næsten alle. Og for hver dag der gik, følte jeg, at jeg forstod mere og mere. For når man hører og taler tysk hver dag, og man virkelig prøver at forbedre sproget, går det hurtigt med at lære det! Derudover tog jeg en snak med en sød teamleder Miriam, hvor jeg øvede mit tyske og hun forsikrede mig om, at jeg intet havde at bekymre mig om. Det var en stor hjælp for mig.

Til sidst under uddannelsen, havde jeg virkelig lært meget af sproget og jeg var egentlig ikke nervøs til eksamen eller til at skulle undervise på tysk. Under min sæson i Østrig, har jeg også fået ros for mit tyske sprog. Nu føler jeg også, at jeg bedre kan undervise i ski og snowboard på tysk end på dansk og engelsk, hvilket jeg er meget overrasket over.

 

 

Grib muligheden og kast dig ud i det!

Det skal selvfølgelig ikke lyde som om, at det tyske sprog ikke var et problem. Det kræver, at man arbejder for det og ‘tvinger’ sig selv ud i det. Derudover kommer det også an på, hvor god man er til sprog generelt – nogle har sværere ved det end andre. Det har også været svært nogle gange, og det er det stadig, særligt i forhold til grammatik og smalltalk, som jeg jo ikke har lært så meget af. Men det skal aldrig være en grund til ikke at tage til Østrig som skiinstruktør. Jeg fortryder på ingen måde det hårde arbejde, jeg har lagt i sproget.

Udover det at blive ski- og snowboardinstruktør, har jeg også lært et helt nyt sprog – og det er da meget sejt!

Jeg håber at mine oplevelser og erfaringer, kan hjælpe jer til at tage en sæson i Østrig, og ikke være bange for at lære sproget! 🙂

//Theresa

 

Har du også fået blod på tanden for en vintersæson i Østrig, efter at have læst om Theresas erfaringer? Se alle vores muligheder for kurser i Østrig her, og læs mere om vores tyskkursus inden instruktøruddannelsen her.

Der er begrænsede visa til Canada! 🇨🇦

Start din oplevelse i dag!

Læs mere