Guide: Køb af ski – hvilke ski skal jeg vælge?

Snowminds August 6, 2021

KØB AF SKI – HVILKE SKI SKAL JEG VÆLGE?

Køb af ski. Hvilke ski skal jeg købe? Hvor lange skal mine ski være? Hvilken type ski anbefales? Er det bedst at leje ski? Hvor skal jeg købe ski? Det er spørgsmål, vi ofte får. Der er så mange valgmuligheder, at det kan være let at miste overblikket. Heldigvis er valget ganske enkelt når du har de rigtige oplysninger. I denne blog vil vi klargøre forskellighederne, du skal overveje, når du skal vælge ski.

 

køb af ski

 

 

For at gøre det simpelt opdeler vi valget i 2 dele:
  1. Hvilken ski skal jeg vælge?
  2. Hvilken længde skal du vælge?

Hvilke ski skal jeg vælge? 

Først og fremmest er det vigtigt at overveje, hvilken type ski der passer bedst til dig. Derfor er det vigtigt at vide, hvilke typer ski der findes. Hvert mærke kalder de forskellige typer ski lidt forskelligt, men generelt kan du opdele ski i 4 kategorier:

Piste ski

Som navnet siger, så er det ski, som klarer sig godt på pisterne. De er ofte lidt lettere, mere stabile, og komfortable til at lave korte og lange sving. Kort sagt er det en rigtig fin allrounder, der klarer sig særdeles godt især på piste. Ofte er dette en ski, der er lidt mere tilgivende, og som du nemt kan stå på en hel dag uden at blive for udmattet. Lad os komme lige til sagen: Dette er en velegnet ski til din første sæson.

Race ski

Disse er uforfalskede racermonstre. De er stivere, smallere og bygget til hastighed og stabilitet. Dejligt, hvis du altid vil stå på ski på grænsen, men mindre velegnet til den afslappede stille skidag. En ægte racerski kræver mere af din teknik og styrke, så vi anbefaler den til de, der har ambitioner om at træne mere teknisk eller overvejer at tage en Level 2. Vil du have en ski, der er lidt lettere at stå på, men som stadig giver dig mulighed for at accelerere og lære meget? Så kan en piste ski være værd at overveje.

Freeride ski

Dette er en ski, der udmærker sig i dyb sne. De er brede, længere og ofte mindre stive. Alle egenskaber, hjælper skien med at flyde bedre i den dybe sne, men som du står mindre behageligt på, på pisterne. Vi anbefaler alle, der elsker at stå på ski off-piste, at medbringe et par freeride-ski. Men hvis du kun tager ét par med, så er det klogere at vælge en piste ski eller en all mountain ski.

All-mountain ski

Navnet siger alt, denne ski klarer sig godt på hele bjerget. En all-mountain ski forsøger at kombinere det bedste fra både piste ski og freeride ski. De er ofte lidt længere og bredere end en piste ski, men stivere og mindre ekstreme end en freeride ski. Det betyder, at all-mountain ski normalt kan gøre alt fint, men den udmærker sig ikke ved noget. Du kan træne og have en sæson på en mountain ski på nogle destinationer, men i så fald anbefaler vi, at du vælger en all mountain ski, der fokuserer mere på piste skiløb. Hvis du vil have mest muligt ud af din tekniske udvikling, anbefaler vi, at du kombinerer en piste eller race ski med et par freerideski.

 

 

Hvilken ski passer bedst til dig som skiinstruktør?

Kort sagt, piste ski eller raceski er de bedste ski til træninger/uddannelser og en sæson som skilærer. Hvis du vil have en ski, som du kan gøre alt med, og hvor du kan undervise begyndere, så er en piste ski det bedste valg. Er fokus helt og holdent på at forbedre din teknik, og er du okay med at blive udfordret, mens du underviser. Så kan en race ski varmt anbefales. All-mountain ski kan også være et fint valg, men vær opmærksom på, at nogle uddannelser og skiskoler ikke tillader det og at du i så fald ofte mister en vis præstation/teknik på pisterne.

Freeride -ski er en anden historie. De er ikke egnede til instruktør-uddannelserne, men de er fantastiske i off-piste på fridagene. Mange instruktører tager derfor et par piste ski og et par freeride ski.

Læs mere om de forskellige instruktør- og forbedringskurser her.

Sommer ski Østrig

Hvad er forskellen?

Selvfølgelig er der også forskelle inden for de forskellige segmenter. Stivhed, bredde og radius. Derfor diskuterer vi kort en række forskelle:

Stivhed: En skis stivhed har en stor effekt på skiens stabilitet og sportslighed. Husk derfor følgende tommelfingerregel: Jo stivere skien er, jo mere sporty er den. På den anden side er en mindre stiv ski ofte mere tilgivende. F.eks. er en park ski ofte meget blød.

Bredde: Bredden på en ski påvirker dens lethed, hvormed du kan køre fra side til side, og hvor let en ski flyder. Freeride ski er for eksempel meget brede og flyder godt, mens de ikke let skifter kant, hvilket gør korte sving vanskeligere. Pisteski er generelt smallere og gør det derfor let at lave korte sving, men flyder mindre godt i dyb sne.

Radius: Skiens radius angiver, hvor store sving en ski laver af sig selv. For en race ski afgør skiens radius, om der er tale om f.eks. en slalom ski eller en kæmpe slalom ski. Typisk bliver en kortere radius ski lidt lettere end en ski med længere radius. Det betyder ikke, at du ikke kan lave korte sving med en lang radius, du skal bare arbejde lidt hårdere for det. På en første sæson er en radius mellem 12 og 19 meter fin. Har du haft et godt øje til en ski, du ønsker dig, som falder under eller over den? Så spørg i skibutikken, hvad forskellen med den specifikke ski er.

 

Hvis du vil se mere om valg af ski, så tjek videoen herunder fra prgrammet To På Ski med Thomas Uhrskov og Rasmus DJ. Husk, at videoen er lavet til alle og derfor ikke fokuserer specifikt på at vælge en ski til ens første sæson:

Hvilken længde skal du vælge?

Godt, nu har du taget valget af den type ski, du vil købe. Nu er der det sidste spørgsmål: Hvor lang skal min ski præcis være? Producenter laver typisk 4 til 6 forskellige længder pr. model. Fordi de forskellige typer ski har forskellige længder, anbefaler vi, at du selv tjekker de forskellige længder der udbydes på skien du ønsker. Tommelfingerregel: En længere ski er normalt mere stabil og giver meget sikkerhed, mens en kortere ski er nemmere at dreje og laver bedre korte sving.

Går du efter en piste ski? Så er en længde omkring næse og øjenhøjde normalt god. Hvis du tager en racerski, afhænger det af, hvilken type raceski du tager. For eksempel er en slalom ski betydeligt kortere end en kæmpe slalom ski. Spørg i så fald også om råd i butikken.

 

Hvor er det bedste sted til køb af ski?

Efter sommerferien åbner Snowminds op for vores VIP sektion på www.snowmindsstore.dk, for vores instruktører, hvor du kan bestille det nyeste grej fra Atomic og Salomon til en god pris. Derfor vil vi anbefale dig at vente lidt, hvis du rejser med os, med køb af ski og udstyr, til du har set om der er noget der kunne friste.

Salomon og Atomic gør det muligt for alle vores instruktører at købe ski med rabat. Du modtager oplysninger om dette efter sommeren, når du er bekræftet instruktør.

Udover dette, så er vores venner ved One Open Sky skarpe på instruktør-ski og til køb af ski, og de kan støbe den perfekte ski-støvle til dig.

Husk på, at der altid er undtagelser. Så brug denne artikel som en retningslinje!

Der er begrænsede visa til Canada! 🇨🇦

Start din oplevelse i dag!

Læs mere