Min skisæson i New Zealand

martin astafanos
Martin Astafanos March 3, 2023

Hvad gør man når vintersæsonen i Europa og Canada er slut og sommerenvarmen rammer, men du langt fra er færdig med at stå på ski? Det var netop det spørgsmål Martin sad med sidste forår og svaret fandt han hos Snowminds. Læs her, hvordan Martin forlængede sin skisæson ved at tage til New Zealand. 

Valget om at tage på skisæson i New Zealand

Jeg var afsted på min første sæson i Canada sidste vinter, men i marts kunne jeg godt mærke at jeg ikke ville være helt færdig med skiløb lige foreløbig. Og hvad gør man så, hvis man ikke kan vente til at næste sæson starter i november? Man tager en sæson på den sydlige halvkugle! Der er et par forskellige muligheder for sæsoner på den sydlige halvkugle, nogle bedre end andre! Blandt de mest gængse er: Argentina, Chile, Australien og New Zealand. Jeg snakker ikke et eneste ord spansk, så de sydamerikanske lande blev hurtigt udelukket. Valget stod så mellem Australien og New Zealand. Mit valgt faldt ret hurtigt på New Zealand. Jeg skal ikke gøre mig til dommer over, hvilket land der har det bedste skiløb, men kan blot notere, at der er rigtig mange australske instruktører i New Zealand og ikke ret mange newzealandske instruktører i Australien 😊

New Zealand er helt specielt

Der er omkring 10 skiresorts i New Zealand, der er store nok til at kunne ansætte internationale instruktører – og jeg sendte ansøgninger afsted til dem alle sammen. Jeg fik svar fra et par stykker og endte med en ansættelse hos Mt Hutt. Resortet ligger omkring en times kørsel fra Christchurch, som er den største by på sydøen. Mt Hutt er en af de større resorts i New Zealand og hører under samme koncern som Coronet Peak og Remarkables (så der står man gratis på ski!). Der er omkring 100 instruktører på skiskolen og vi er en god blanding af nationaliteter, og kun en enkelt dansker ud over mig. Der har været rigeligt med arbejde i løbet af sæsonen, og de lokale fra Christchurch er ekstremt gode til at booke privatlektioner!

Træningen som skiskolen organiserer har været fænomenal denne sæson! Jeg har haft træning med level 3 og level 4 instruktører 2-3 gange om ugen hele sæsonen. En af Mt Hutt’s stærke sider er niveauet af dygtige instruktører på skiskolen. Der er rigtig meget erfaring at trække på, både hvis du er helt ny eller hvis du har et par sæsoner med i bagagen.

Det er ikke for sjov at folk kalder det for Mt (s)Hutt. Vi har i gennemsnit haft én dag om ugen, hvor bjerget er lukket pga. vejret. Det er primært vinden, der sætter en stopper for skiløbet, men også store snefald kan lukke grusvejen op ad bjerget. Generelt er vejret mere ekstremt i New Zealand end man vil se det i Europa og selv i Canada. I New Zealand har jeg oplevet de kraftigste vinde og de tætteste tåger i mit liv. Det gode ved vejret i New Zealand er, at det er 0% eller 100%. Enten er det fantastiske bluebird dage, ellers kan du ikke se stolen foran dig på liften, der er intet midt imellem! Heldigvis er der langt flere gode dage end dårlige, og det har jeg en grum goggle-tan der kan bevise! Jeg lærte at komme til at elske vores “closedays”, hvor vi altid fandt et eller andet spændende at få dagene til at gå med. Rigtig ofte blev det til nogle fantastiske hikes i naturen omkring bjerget. 

Naturen er en anden virkelig god grund til at tage til New Zealand. Jeg kan opleve sneklædte bjergtoppe, vandfald i tæt jungle og klippefyldte kystlinjer, inden for en times kørsel fra mit hjem. Det er ikke svært at få tiden til at gå, når den ikke står på skiløb. Jeg har haft en dage på ski om formiddagen og hikes i t-shirts og shorts til vandfald i junglen om eftermiddagen. 

Du har ikke oplevet New Zealand før du har besøgt en clubbie

Udover de større kommercielle resorts er New Zealand også kendt for deres “club fields”. En club field, eller clubbie, er et lille resort der primært bliver drevet af virkelige engagerede frivillige og lokale kræfter. De har sjældent præpareret terræn og de har altid meget simple reblifter til at komme op ad bjerget. Du finder hverken fancy restauranter og barer, men ofte bare en lille simpel hytte, hvor viben er helt fantastisk. Min første clubbie oplevelse var efter et stort snefald, omkring 40 cm, og vi var maks 30 mennesker på bjerget. Vi kørte freshies hele dagen! Hvis du spørger mig har man ikke været på sæson i New Zealand, hvis man ikke tager sig tid til at besøge et par clubbies!

Jeg skal være den første til at indrømme at man nok finder bedre sne i Canada og Europa, end i New Zealand. MEN man kan ikke køre puddersne i juli i hverken Canada eller Europa! Og det er selve kernen af, hvorfor man tager en sæson i New Zealand. Det er genialt at kunne stå på ski fra juni til oktober, hvis man virkelig ikke kan få nok. 

Så hvorfor skal man tage en sæson i New Zealand? Skide godt skiløb fra juni til oktober, unikke clubbies og helt igennem fantastisk natur!

New Zealand er et eventyr uden lige! 

 

⁠Drømmer du også om at tage en skisæson i New Zealand? Så har du muligheden for at gøre som Martin og tage afsted i Juni som erfaren skiinstruktør . Du kan også bruge sommeren på at uddanne dig til skiinstruktør ved at tage på vores 10-ugers level 1 + 2 kursus . Så er du helt klar til en hel sæson med arbejde, når vinteren kommer til den nordlige halvkugle i. 

Tal med en rejserådgiver

Få svar på alle dine spørgsmål!

Book en tid